OVER HET WERK
22219
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-22219,stockholm-core-1.0.9,select-theme-ver-5.3,ajax_fade,page_not_loaded,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.3,vc_responsive

SCHILDEREN/TEKENEN
De schilderijen en tekeningen zijn persoonlijke verkenningen in onderwerpen en materiaal. Het werk is figuratief, het onderwerp wordt waarheidsgetrouw weergegeven. Toch kan er zeker niet gesproken worden van (hyper)realisme, het materiaal (verf, kwaststreken, ondergrond) blijft zichtbaar en wordt niet volledig ondergeschikt gemaakt aan de voorstelling. In het werk(en) zijn steeds twee lagen – onderwerp en schilderen – met elkaar in gesprek, strijden wisselend om voorrang.

OVER HET WERK(EN)
/////// > Interview

Onderwerp: ‘Verstilling’.
Bij de voorstelling spelen de ervaring van het onderwerp, de herinnering en de vastgelegde beelden (meest de digitale camera als modern schetsboek) allen een rol.

 

Schilderen: Olieverf op linnen.
De vertaling van het onderwerp in het medium levert een aantal beeldende problemen – plaatsing in het vlak, de organisatie van de ruimte, kleur, licht en vorm, het spanningsveld tussen verf, voorstelling, vereenvoudiging, essentie en detaillering – op die niet alleen om een oplossing vragen maar ook tot onderwerp van het werk(en) worden. De vormgevende principes zijn meer dan middel, techniek alleen.
Techniek: Het werk wordt doorgaans, na de eerste opzet met potlood en vervolgens de eerste laag bijna als een aquarel, met meerdere transparante of iets meer dekkende lagen opgebouwd. Nooit nat-in-nat-, maar steeds na droging, laag voor laag, in het spanningsveld tussen de voorstelling en zijn weergave.

AanZee
Schilderijen (2013 – 2018) van strandop- en afgangen, het strand dat klaar gemaakt wordt voor de zomer, het werkstrand, het verlaten strand, de lijnstructuren van het terugtrekkende water, wind – water – wolken – lucht – LICHT … aan ZEE!

 

///////
Open > poster Staalkaart AanZee (.pdf / poster 5,3 MB)

LANDSCHAPPELIJK
Wandelen in, fotograferen en vervolgens schilderen van het landschap (vennen, bossen, heide, duinen, …)

 

//////

GEBOUW(D)
Klassiek, historisch, industrieel erfgoed (utiliteitsbouw: fabrieksgebouwen, ‘naakte’ betonnen schoonheid), . . .

 

////// [F] Foto’s, GEBOUW(D)
> Open Foto’s
 (aparte tab of window)

PROEVE VAN BEKWAAMHEID
Titel: Niels / Techniek: Schilderij / Materiaal: Olieverf op linnen / Formaat: 70 x 60 cm / Gesigneerd, datering 79/80

 

///////
[+]
Mijn meest realistisch en gedetailleerd geschilderd werk, als proeve van bekwaamheid

niels